Privatlivspolitik

Sædkvalitetstest | Testen der giver dig et brugbart resultat!

13-04-2019

Desværre er det sådan, at der findes alt for mange sædkvalitetstest på det danske marked, som giver falske forhåbninger omkring sædkvaliteten, fordi de udelukkende måler på ét af flere parametre fastsat af WHO for, om sædkvaliteten er normal.

Blandt andet testen fra ValMed, som kan købes i mange store supermarkeder, er ifølge Søren Ziebe, som er leder af Rigshospitalets fertilitetsklinik, en uansvarlig test at sælge, da den giver falske og nøjagtige spådomme om sædkvaliteten (kilde: Politiken). Testen fra BabyStart fungerer på samme måde som den fra ValMed, og kan derfor heller ikke bruges som en ordentlig test af sædkvaliteten.

Problemet med disse tests er, at de alene måler på, om antallet af sædceller ligger over eller under 15 millioner per milliliter. Denne grænse er fastsat af WHO, som blot ét kriterium der skal være opfyldt. De fortæller altså intet om, om sædcellerne overhoved er mobile, eller om de måske har andre misdannelser, der kan gøre, at de virker dårligere end normalt.

Disse tests kan altså ikke bruges til at bestemme om sædkvaliteten er god nok til at kunne gøre en kvinde gravid inden for 12 måneder, og man risikerer ved at bruge dem, at få falske forhåbninger omkring kvaliteten. Dette kan i sidste ende forlænge processen med at få et barn, da man aldrig vil få taget en rigtig test ved længen i den tro at alt er ok.

Men er der så ingen vej uden om en tur til lægen? Er der ingen tests der virker?

Både ja og nej. Det er vigtigt, at du ikke stoler blankt på en hjemmetest. Hvis du er det mindste i tvivl om din sædkvalitet nu også er ok, så er det altid en god idé at kontakte en læge for få foretaget en rigtig test.

Med det sagt, så findes der faktisk et produkt, produceret og udviklet i Danmark, som kan give dig et reelt billede af, om din sæd er god nok til at kunne gøre en kvinde gravid inden for 12 måneder, et mål for fertilitet fastsat af WHO.

Ny og forbedret sædkvalitetstest på det danske marked

Testen hedder SwimCount og måler, i modsætninger til andre tests, også på sædcellernes mobilitet, altså om de kan svømme eller ej. Er dine sædceller mobile og er der nok af dem, vil testen indikere dette med en mørkeblå farve. Er dine sædceller ikke mobile eller er der ikke nok af dem, vil dette være indikeret med en lyseblå farve.

Testen kan altså give dig et klart signal, om din sædkvalitet er god nok, og i tilfælde af at den ikke er, kan du opsøge læge og komme i behandling tidligt. Sædkvalitetstesten er blevet testet af hundrede mænd, og har vist sig at have en sikkerhed på 95%. Testen foregik på den måde at man sammenlignede resultaterne fra rigtig test på et laboratorium med en resultaterne af SwimCount testene, og i 95% af tilfældene var resultatet det samme.

Konklusion

Planlægger i at blive gravide er det en god idé tidligt i forløbet at få testet mandens sædkvalitet, så han, i tilfælde af forringet sædkvalitet, kan komme hurtigt i behandling. Intet kan erstatte en rigtig sædkvalitetstest, specielt hvis du køber en lavpristest som nævnt først her i artiklen. Køber du dog et produkt som SwimCount, kan du få en klar og korrekt indikation på sædens kvalitet, og dermed om du bør opsøge længe for yderligere undersøgelse.

En hjemmetest kan være et rigtig godt første step i undersøgelsen af mandens sædkvalitet, da det kan købes uden at skulle lave det, for nogle mænd, pinlige opkald til lægen for at bestille en tid til en test.