Privatlivspolitik

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

13-04-2019

Er din menstruation forsinket, kan det være en god idé at tage en graviditetstest. Men mange er i tvivl om, hvornår testen først kan give dig pålidelige resultater – og hvornår på dagen, der er det bedste tidspunkt at tage den.

Hvis du har dyrket ubeskyttet sex behøver det ikke betyde, at du er gravid. Graviditet i de tidlige stadier kan nemlig ofte forveksles med de almindelige tegn på, at din menstruation er på vej. Du kan bl.a. have kvalme, ømme bryster, humørsvingninger eller oppustethed. Bekymringen om hvorvidt du er gravid, kan i sig selv også give dig lignende symptomer. Det er dog ikke alle gravide kvinder, der oplever det samme – eller har nogen symptomer overhovedet. De stærkeste tegn din krop giver dig er dog, at din menstruation er forsinket eller fraværende. En hjemmetest kan give dig ro i sindet og spare dig for et besøg hos din læge.

Hvis du dyrker sex og din menstruation er forsinket, bør du tage en graviditetstest.

 

HVOR TIDLIGT FUNGERER TESTEN?

Der er to forskellige hjemmetests, du kan bruge til at finde ud af, hvorvidt du er gravid: den almindelige og den tidlige graviditetstest. De virker ved at måle på niveauet af hCG (på dansk, choriogonadotropin) i din urin. Hormonet hCG bliver også kaldet graviditetshormonet, fordi det er det stof, din krop producerer, når du er gravid. Også ikke-gravide har hCG i deres blod, men i så lave mængder (omkring ti gange så lave), at testen ikke giver dig et falsk resultat.

Den almindelige graviditetstest kan tages fra den dag, din menstruation udebliver. Den har en 99.7% nøjagtighed, hvis du følger brugsanvisningen. Fordi mængden af hCG i din krop stiger løbende, når du er gravid, vil du dog få de mest retvisende resultater tre til syv dage efter din menstruationsdag.

Den tidlige graviditetstest kan bruges allerede otte dage efter samleje eller fem dage før din menstruation burde begynde. Den er fem gange så følsom som den almindelige graviditetstest, men giver dig stadig et resultat, der er mere end 99% pålideligt.

 

HVORNÅR ER DET BEDSTE TIDSPUNKT PÅ DAGEN AT TAGE TESTEN?

Testen kan tages når som helst på dagen, men den er mest præcis, når du står op. Om morgenen er din urin nemlig mest koncentreret, da du ikke har indtaget væsker eller været på toilettet i et stykke tid, hvilket kunne fortynde mængden af hCG.

Hvis du aldrig har taget en graviditetstest før, kan det være nervepirrende. Det kan derfor være en god idé at have din partner eller en ven med dig, som du kan tale med, når du tager testen, og som kan læse brugsvejledningen med dig, så du er sikker på, at du udfører testen korrekt.

Hvis din menstruation efter en uge stadig ikke er kommet, kan det være en god idé at tage testen igen eller kontakte din læge.

 

HVIS TESTEN ER POSITIV

Hvis testen er positiv, bør du kontakte din læge. Du kan også læse mere på NetDoktor.

Køb billige og effektive graviditetstests som er nemme at anvende hos os. Vi får dem tilsendt din adresse eller pakkeboks, så du har varen inden for 1-2 dage. Varen ankommer i en diskret indpakning. Du kan købe både almindelige og tidlige graviditetstest af mærket ValMed, der i 2010 blev kåret af Politiken som den bedste hjemmetest til graviditet, målt på instruktion, brug, hygiejne, pris og sikkerhed.