Privatlivspolitik

Hvor sikre er kondomer?

22-08-2019

Kondomer er nemme at bruge, billige og hører til blandt de mest sikre præventionsformer, hvis man bruger dem rigtigt. 

Men der er nogle ting, du skal tage højde for, når du dyrker sikker sex.

Hvis kondomet er sat rigtigt på, og ikke sprænger, revner eller falder af, er det omkring 97% sikkert. For at bruge kondomet rigtigt og undgå, at det går i stykker, har vi samlet nogle gode tips her.

Hvornår skal kondomet på?

Kort fortalt skal kondomer bruges under hele samlejet! 

Når penis er hård, ruller du kondomet på fra glans (spidsen af penis) til rod (”bunden” af penis)  – eller så langt ned, som det er muligt. 

Det er vigtigt at sætte kondomet på inden penetration, for selvom du ikke er kommet endnu, kan der stadig være præsperm, som indeholder levende sædceller. 

Penetration uden kondom beskytter heller ikke mod seksuelt overførte sygdomme, så det er vigtigt at have det på fra start til slut.

Hvordan tager du et kondom på?

Du åbner indpakningen relativt forsigtigt, så du ikke ved et uheld kommer til at beskadige kondomet indeni. I midten af kondomet er der et lille reservoir – en lille ”dut” med ekstra plads til at opsamle sæden. Klem sammen om reservoiret, og pas igen på, at du ikke kommer til at rive noget i stykker med neglene. Rul lidt (en centimeter eller halvanden) af kondomet ud, så du er sikker på, at det vender rigtigt. Placer det sammenklemte reservoir på toppen af penisglansen på den hårde penis (altså spidsen af penis), og rul det ned over resten af penis – eller så langt ned, som det er muligt.

Hvornår og hvordan tager du kondomer af?

Når du er kommet, trækker du langsomt penis ud, mens du holder fast om kondomet, så det ikke falder af, eller der løber sæd ud. Når du er ude, ruller du kondomet af, vender det på hovedet, så det lille reservoir med sæden vender nedad, og slår en knude på kondomet. 

Derefter smider du det i skraldespanden – aldrig i toilettet! 

Hvis du skal være diskret, kan du pakke det brugte kondom ind i lidt toiletpapir inden du smider det ud.

Hvordan undgår du, at kondomer går i stykker?

Det kan godt se besværligt ud på skrift, men det er slet ikke så svært. 

For det første skal du vælge et kondom, der passer i størrelsen, så det hverken klemmer eller falder af. Dernæst skal du tjekke at det ikke har overskredet udløbsdatoen. Og så skal du passe på med ikke at ridse, eller på anden måde beskadige det. 

Selvom det er dejligt nemt, og endda kan se sexet ud, kan vi ikke anbefale at åbne en kondompakke med tænderne, eller gøre det på en anden måde, der kan skade kondomet inde i pakken. 

Og endelig må du ikke bruge kondomer med silikone- eller oliebaseret glidecreme, da det nedbryder latex’en og får den til at revne. Vandbaseret glidecreme fungerer derimod godt med kondomer, så brug så meget af det, du har lyst til!

Kan du bruge kondomer sammen med andre former for prævention?

Kondomer kan sagtens bruges sammen med andre former for prævention – bare ikke med andre kondomer! 

Et kondom oven på et andet kondom giver ikke bedre beskyttelse. Til gengæld kan det skabe friktion (gnidninger), som kan ødelægge begge kondomerne.

Udløbsdato på kondomer?

Kan kondomer blive for gamle? Ja, det kan de faktisk. 

Når kondomer bliver for gamle, så mister latex’en sin elasticitet. Det betyder, at den kan revne, når den bliver strukket ud. 

Pas også på med ikke at lade dine kondomer ligge for længe i den varme sol – det kan nemlig også gøre latex’en uelastisk og porøs. 

Tjek hvor længe dine kondomer kan holde ved at kigge på den dato, der er printet på indpakningen. Hos Secretly sælger vi kun kondomer, der har mindst to års holdbarhed tilbage.
Vil du gerne vide mere om kondomer? Så læs vores størrelsesguide til kondomer eller vores artikel om kondomers holdbarhed.