Privatlivspolitik

Derfor skal du tage en klamydiatest

26-04-2019

Klamydia er en af de mest udbredte kønssygdomme i verdenen. En klamydiatest eller et besøg hos lægen er den eneste sikre måde at vide, at du ikke er smittet. Hvis man har ubeskyttet sex, er det smart at testes regelmæssigt.

En klamydiatest er simpel, let at bruge og 98% pålidelig. Hvis du tester i hjemmet, slipper du også for at skulle booke et besøg hos lægen eller gynækologen. Mange kan godt føle ubehag ved at tale om kønssygdomme – selv med en doktor. Fordi klamydia er så udbredt, kan det også give sindsro at have en klamydiatest liggende på badeværelset, hvis nu uheldet er ude.

Hvis testen er positiv; du oplever flere symptomer eller generelt er i tvivl, skal du kontakte din læge. Hvis de bekræfter resultatet, vil du blive sat på antibiotika i syv til ti dage, hvorefter du vil blive raskmeldt og kan ikke smitte andre.

 

Hvem kan få klamydia?

Alle der dyrker ubeskyttet sex, kan blive smittet med klamydia.

I Danmark alene menes det, at cirka 50.000 mennesker er smittet med klamydia, og der er 30.000 nye tilfælde hvert år. Tallet kan dog være langt højere. Det kan det være, fordi over halvdelen af alle kvinder med klamydia, og 80% af mænd, kun får svage symptomer eller ingen overhovedet.

 

Omtrent 5% af alle seksuelt aktive unge mellem 18-22 år er smittet med klamydia. De fleste smittede ved ikke, at de bærer klamydia-bakterien.

Klamydia kan stortset kun overføres ved ubeskyttet sex i Danmark. Hvis du har haft sex uden kondom med flere partnere, stiger risikoen for at du er smittet. Hvis du kan mærke den mindste snert af tvivl om, du er smittet, bør du blive undersøgt. Du kan enten tage en hjemmetest eller kontakte din læge. Hvis klamydiatesten er positiv, bør du dog besøge din læge.

Mange, især unge, er dog utrygge ved tanken om at kontakte en læge om en seksuelt transmitteret sygdom. Det gælder især, hvis de kun har svage eller ingen symptomer.

Du kan ikke blive vaccineret eller være immun. Regelmæssige klamydiatests er derfor ofte en god idé, hvis du ikke er i fast monogamt forhold eller dyrker meget ubeskyttet sex.

 

Hvad er klamydia?

Chlamydia trachomatis, eller i hverdagssprog klamydia, er en bakterie, der lever i slimhinder. Fordi vi lever i et køligt land som Danmark, betyder det, at klamydia som regel inficerer slimhinder, der er forbundet med kønsorganerne, såsom urinrøret og livmoderhalsen. Klamydia diskriminerer dog ikke. Hvis du er gravid og har klamydia, kan det give dit spædbarn en øjeninfektion. Du kan også blive smittet med klamydia i hornhinderne, hvis du rejser i subtropiske eller tropiske områder.

Bakterien har en inkubationstid på op til tre uger. Det betyder, at hvis du er blevet smittet under ubeskyttet sex, kan der gå op til tre uger, før du får de første symptomer.

Da klamydia er en bakterie, kan det let behandles med antibiotika.

 

Symptomer på klamydia

Ikke alle der er smittet, får symptomer. Men omtrent en tredjedel af ramte kvinder og 20% af ramte mænd gør.

For kvinder, er de typiske tegn at det svier, når du tisser, udflåd, pletblødning eller en trodsig underlivsbetændelse, der ikke vil gå væk. Hvis klamydia ikke bliver behandlet, kan infektionen sprede sig til æggestokkene, endetarmen og andre nærliggende områder.

Klamydia giver dig betændelse, som kan føre til arvævsdannelse eller fibrose. Hvis bakterien har bredt sig til æggestokkene, kan det i værste tilfælde føre til, at du mister evnen til at få børn. Det kan også øge risiko for graviditeter uden for livmoderen, tidlig fødsel og inflammatorisk sygdom i dit underliv.

 

Hvordan virker en klamydiatest?

Hos Secretly.dk tilbyder vi flere hjemmetests, heriblandt en hjemmetest for klamydia til kvinder. Klamydiatesten virker ved at måle de bakterier på den prøve, du har taget. Instruktionerne er lette at følge, og den behøver ikke sendes ind til et laboratorium. Resultatet er 98% sikkert og klar på under 20 min.

Husk at ingen test er 100% sikker. Hvis du er i tvivl eller mistænker, at du har klamydia bør du kontakte din læge for yderligere behandling.