Privatlivspolitik

Danske unge er dårlige til at beskytte sig mod sexsygdomme

13-04-2019

Antallet af danskere, som bliver ramt af klamydia, er mere end fordoblet på 16 år. I år 2000 gik 15.000 personer rundt med den ubehagelige sexsygdom, og i 2016 var tallet steget til mere end 34.000.

De fleste smittede personer er mellem 15 og 29 år, og det vil DR3 og P3 nu gøre noget ved ved at sætte fokus på unges sexliv i uge 6 under titlen ‘Alt det sex (også) er’.

Klamydia kan have farlige konsekvenser, idet sygdommen kan gøre kvinder sterile og medføre konstante underlivssmerter. Ifølge DR viser en undersøgelse, at det kun er omkring halvdelen af alle unge, der er klar over, at klamydia kan lede til barnløshed, og hun 10 procent ved, at den udbredte sexsygdom kan give kræft.

Derfor er der hårdt brug for oplysning

DR3 og P3 vil med deres fokus på sex og sygdomme i uge 6 gøre de unge mere bevidste om, hvorfor det er vigtigt at dyrke sikker sex.

– Mange unge mener jo nok selv, at de har fuldkommen styr på det hele. Men den glipper for tit, nogle gange med ubehagelige følger. Sex er dog heldigvis meget andet end sygdomme og kondomer. Det er også nydelse, nærhed, kærlighed, eksperimenter og nysgerrighed. På DR3 og P3 vil vi gerne bruge humor og de unges egne fortællinger til at komme hele vejen rundt om sex, siger P3’s kanalredaktør Steffen Raastrup.

For at få unge til at blive mere bevidste om konsekvenserne ved at droppe beskyttelse under sex vil DR3 blandt andet køre et program i fem afsnit med titlen ‘Seksualundervisning – The Musical’. Ligeledes er der lavet flere lydbøger om emnet, som skal være med til at engagere de unge i beskyttelse.

Nyheder om sex skal oplyse de unge

DR beskriver serien som en ‘utraditionel genreblanding mellem romantisk komedie og musical, der både indeholder storladne optrin og intime øjeblikke’.

Derudover undersøger DR3 i 10 korte udsendelser, hvordan vores kønsdele påvirker hjernen.

– Det hele sker i ’Mig og min pik/fisse – i medgang og modgang’, hvor seerne udelukkende ser kønsdele, mens deres mandlige og kvindelige ejere fortæller om forskellige erfaringer, situationer eller problemer forårsaget af deres kønsdele, skriver DR nyheder om programmet.

Et andet program, der har premiere på DR3 i uge 6, er sæson 2 af ’Sex på recept’. Her kommer seerne ind i det ellers lukkede behandlingsrum på Aalborg Universitetshospitals Sexologiske Center og bliver fortrolige med seksuelle tabuer som at være transkønnet og følgevirkningerne af blive voldtaget af en Tinder-date.

Ovre på P3 sætter det faste eftermiddagsprogram ’Curlingklubben’, der sender fra klokken 14 til 16, også fokus på unges sexliv i uge 6.

– De to værter, Maria Fantino og Christian Bonde, lover, at der hverken vil være tabuer, bekymrede voksne eller dumme spørgsmål, når ‘Curlingklubben’ forsøger at finde svarene på alle de vigtigste spørgsmål om unges sexliv, og måden det bliver levet ud på. Med masser af humor og kærlighed laver P3-programmet sammen med lytterne blandt andet en ’Takt & Tone med Tissemanden’, lærer at score med #MeToo og taler med strippere, dragqueens og provins-homoer, og det hele sker helt uden løftede pegefingre eller forsigtige fnis, skriver DR om programmet.

Sidst med ikke mindst tager DR nyheder ud i landet sammen med Sex & Samfund i uge 6 for at lave seksualundervisning i henholdsvis København, Aarhus og Aalborg, hvor de unge får mulighed for at stille alverdens spørgsmål, mens de bliver undervist i beskyttelser, grænser og seksualitet.